Er zijn verschillende soorten tandpasta's met diverse ingrediënten. Op elke tandpasta staat een houdbaarheidsdatum vermeld, maar wat gebeurt er als tandpasta over de datum gaat? En is het veilig om het nog te gebruiken na de vervaldatum?
Tandpasta's bevatten basisingrediënten zoals een schuurmiddel, een schoonmaakmiddel, een vochthoudend middel, een smaakstof en actieve ingrediënten. De actieve ingrediënten in tandpasta's kunnen variëren, waarbij fluoride een belangrijk actief bestanddeel is in tandpasta's met fluoride. Voor meer informatie over de functie van deze ingrediënten, bekijk de pagina Alles over tandpasta.
Tandpasta wordt beschouwd als cosmetica in Nederland. Volgens de European Cosmetic Regulation, moet de houdbaarheid van cosmetische producten op de verpakking worden vermeld. Er zijn twee systemen om de houdbaarheid aan te duiden:
Houdbaarheidsdatum
Deze datum wordt vermeld als het product minder dan 2,5 jaar houdbaar is vanaf de productiedatum. Het kan worden aangeduid met een specifieke datum of het zandloper symbool.
Houdbaarheidsperiode
Indien het product 2,5 jaar of langer houdbaar is, is een houdbaarheidsdatum niet verplicht. In dat geval moet een houdbaarheidsperiode na opening worden aangegeven.
De houdbaarheidsdatum of -periode van tandpasta geeft aan hoelang de actieve ingrediënten werkzaam blijven. Na deze periode kan de werking verminderen. Het is daarom raadzaam om tandpasta's binnen de aangegeven houdbaarheidsperiode te gebruiken voor optimale effectiviteit. Gebruik geen tandpasta waarvan de houdbaarheidsdatum of -periode ontbreekt.